Home
  • Home
  • Douglas Greer – My Bible and My Gun is de Radio501 PlaatVoorJeHoofd

Douglas Greer – My Bible and My Gun is de Radio501 PlaatVoorJeHoofd

2 oktober 2020 Plaat Voor Je Hoofd PlaatVoorJeHoofd PVJH


De Radio501 Plaat voor je Hoofd (PVJH) hoor je de hele week ieder uur tussen HH:25u en HH:35u in de Non-Stop programmering.douglas greerDouglas Greer scoort deze week de Radio501 PlaatVoorJeHoofd

Douglas Greer’s My Bible and My Gun  is door de redactie van de PVJH enthousiast ontvangen en daardoor heeft Douglas Greer met My Bible and My Gun de nieuwe Radio501 PlaatVoorJeHoofd (PVJH) notering van deze week.

Douglas Greer heeft net een nieuwe album release, getiteld: My Last Storm. Op dit album kun je deze PlaatVoorJeHoofd terugvinden.

Douglas Greer is geen onbekende in Nederland. Samen met Dick Lemasters is hij al diverse keren in Nederland geweest om in het najaar een kleine toer te doen. Beiden komen uit Texas USA.
Samen met Dick Lemasters heeft Douglas inmiddels 2x voor Radio501 gespeeld. De eerste keer was in 2015 in de studio van Radio501 Blues on Sunday en het jaar daarna gaven zij bij Rogier van Diesfeldt een huiskamerconcert.
Beide optredens zijn door Radio501 uitgezonden.
Zijn nieuwe album My Last Storm is in Nederland uitgebracht door Continental Records.
Foto hieronder en bovenkant page, copyright Dime Spijkerman – Foto Boven vlnr: Douglas Greer, Rogier van Diesfeldt, Cyril Prumper, Dick Lemasters, Henk Wes. 

douglas greer

Douglas Greer vertelt:

Ik woon midden in de Bible Belt en Gun Country.
Of, om de Ozark Mountain Daredevils te parafraseren, ik sta “op de hoek van bijbels en geweren” hier in Zuidoost-Texas.

De versmelting van wapencultuur en religieuze cultuur is in mijn omgeving de afgelopen jaren intenser geworden.
Binnen in buurtwinkels en benzinestations langs de snelweg, kun je rekken met stickers zien, met silhouetten van aanvalsgeweren die het ‘Tactical Life’ vereren, naast stickers die Jezus vereren.

Meer van mijn vrienden dragen nu in het dagelijks leven wapens bij zich.
In het bijzonder heb ik het de afgelopen jaren moeilijk gehad, wetende dat sommige van mijn meer religieuze vrienden geloven dat ze een pistool moeten meenemen naar hun kerkdiensten.
Het breekt mijn hart, om te zien dat mensen geloven dat ze dit moeten doen.
Ik ben geen expert op dit gebied, en helemaal niet erg religieus, maar de dissonantie die gepaard gaat met het binnenbrengen van een vuurwapen in het “huis” van de “Koning van de vrede”, valt mij behoorlijk zwaar.

Het concept van een bijbel met een pistool intrigeerde me, althans artistiek.
Ik was oorspronkelijk van plan een lied te schrijven over een prediker die zijn gemeente vertelt dat wapens welkom zijn in de kerk.
Maar ik stapte af van dat idee, omdat ik vond dat het te cheesy of gekunsteld klonk.

Ik had veel True West-tijdschriften gelezen over de cultuur van het Oude Westen.
Ik las wat dingen over de oude “duellerende” cultuur, en het viel me op hoe, in veel duellerende omstandigheden, de deelnemers deel uitmaakten van een gecultiveerde samenleving.
In het algemeen gesproken: als je een bepaalde maatschappelijke rang of vermogensstatus had, had u een ‘duel’.
Als je arm was of bijna blut, had je een ‘vuurgevecht’.

Ik stelde me een scenario voor, waarin een van de deelnemers aan een duel, van tevoren contact opnam met de ander, om hem te laten weten dat hij een bijbel zou meenemen naar het duel, zodat de “winnaar” over de ziel van de ander kan bidden en de bijbel aan zijn familie kan presenteren, omdat ze tenslotte leden waren van een “fatsoenlijke”, godvrezende samenleving.
De strijd die er is, lijkt voor mij veel op het dragen van wapens in kerken vandaag.

Toen ik dit nummer voor het eerst begon te spelen tijdens liveshows, beperkte ik mijn inleiding tot het nummer snel door erop te wijzen dat het geen politieke onderbouwing had, maar alleen over de duellerende samenleving uit het verleden ging.
Maar ik ben daarmee gestopt, omdat ik niet trouw was aan mezelf en het publiek, uit angst iemand te beledigen.
Maar soms is het gewoon onvermijdelijk.

Nu geef ik vrijelijk toe dat dit lied, meer dan wat dan ook, mijn persoonlijke klaagzang is over de versmelting van bijbels en wapens in de huidige samenleving van Amerika.
Het is geen oproep tot actie of bewustwording, maar slechts een persoonlijke klaagzang.
En misschien is het ook wel een politiek statement.


Douglas Greer Facebook Like Page

Douglas Greer Official Homepage

Listen to Radio501 with the free Flex Radio App

If you still doesn’t like our Flex Dynamic Radio app, drop us a mail (info AT flexdynamicradio.com). You will receive a personal answer.

Download the app below
Download Flexradio NOW

 

, ,