Home
  • Home
  • Rosemary & Garlic – “I’m Here (Spring Version)” is Plaat voor je Hoofd (Radio501 PVJH)

Rosemary & Garlic – “I’m Here (Spring Version)” is Plaat voor je Hoofd (Radio501 PVJH)

7 januari 2018 Plaat Voor Je Hoofd PlaatVoorJeHoofd


De Radio501 Plaat voor je Hoofd (PVJH) hoor je in de Non-Stop programmering ieder uur

Rosemary & Garlic heeft op 5 januari de nieuwe single I’m Here (Spring Version) uitgebracht.
Debuutalbum verschijnt wereldwijd op 12 januari via Nettwerk Music Group.
Maar deze hele week, vanaf 07-01-2018, is I’m Here (Spring Version) van Rosemary & Garlic de Radio501 PlaatVoorJeHoofd (PVJH)

Op 12 januari 2018 verschijnt het debuutalbum van het Nederlandse duo Rosemary & Garlic, waar zowel in binnen- als buitenland reikhalzend naar wordt uitgekeken. Het tweetal wist de afgelopen jaren velen te betoveren met ijle, ongrijpbare muziek, geworteld in de folk en singer-songwriter traditie, maar waar kwalificaties nooit echt vat op kregen. De voortekenen zijn heel positief. Zo verscheen I’m Here, dat voorafgaand aan het album werd uitgebracht, in de prestigieuze The Most Beautiful Songs in the World playlist van Spotify.

Het nummer is representatief voor de rest van het debuut met de verstilde zang van Anne van den Hoogen en de gelaagde muzikale omlijsting van piano en subtiele elektronica van Dolf Smolenaers als de belangrijkste ingrediënten. Na de winterse EP The Kingfisher uit 2015 geeft het debuutalbum veel meer een impressie van alle vier de jaargetijden waarbij de liedjes als schilderijtjes stuk voor stuk nauwkeurig werden ingekleurd.
Het tweetal is zonder vastomlijnd plan de studio ingegaan. Het album kwam daardoor heel intuïtief tot stand, waarbij Anne op gitaar en Dolf op piano en elektronica werkten aan nieuwe ideeën. Een intensief creatief proces, waarbij de nummers uiteindelijk samen werden geschreven en gearrangeerd.
Dolf: “We hebben uitgebreid de tijd genomen om alle songs zo goed mogelijk vast te leggen, maar ook om voor allemaal de juiste sound te vinden.”
.
Anne studeerde literatuurgeschiedenis en hield daar een voorliefde voor de Romantiek aan over – een stroming uit de 19e eeuw, waarin de natuur emoties weerspiegelt en personages op zoek zijn naar authenticiteit. Haar teksten zijn beeldend en laten ruimte aan de luisteraar om er een eigen interpretatie aan te geven.
.
Het artwork van de hoes is van de hand van de Amerikaanse kunstenaar Gregory Euclide, wiens werk ook albums van Bon Iver sierde. Zijn stijl wordt gekenmerkt door een surrealistische mix van beeldende kunst en schilderingen. Het werk doet denken aan een 19-eeuws diorama. De sfeer van de muziek van het album wordt perfect weergegeven door het sprookjesachtige beeld van een door natuurgroen omgeven water, waarin de grimmigheid van de stad weerspiegeld wordt.
.
Net als het artwork vallen de songs van Rosemary & Garlic ook niet in het typische genre maar hebben ook zij net die extra laag, geschilderd met zowel een elektronisch als vintage palet. Soms een subtiele verandering van akkoorden (Nick Drake), soms wat vervreemdende geluidjes of ritmes (Patrick Watson) of experimenten met in de verte na-ijlende elektrische gitaren à la Sufjan Stevens. Maar altijd met een melancholisch hart waarin je misschien de oude Sandy Denny herkent.
.
Ze ontdekten dat ze een passie voor deze muziek en muzikanten deelden, toen ze elkaar troffen tijdens een singer-songwriter concours. Anne werd in eerste instantie achtergrondzangeres in de toenmalige band van Dolf. “Na een tijdje realiseerde ik mij dat we de rollen beter konden omdraaiden, waarbij de zang en de teksten van Anne centraal zouden staan en ik daarbij de muziek zou maken. Vanuit die ambitie is Rosemary & Garlic ontstaan”, zegt Dolf.
.
Nog geen jaar later, in 2015, verscheen de EP The Kingfisher. Het Londense Folk Radio zag de EP als eerste voorbij komen (“Once you’ve crossed paths with this bird, you keep it very close to your heart”). Folk icoon Laura Marling nam Rosemary & Garlic vervolgens op in haar favoriete playlist en Simon Raymonde (Cocteau Twins/Bella Union) draaide de band op Amazing Radio (“it’s absolutely beautiful”). Ondertussen verkocht de band al haar EP’s uit en werd wekenlang de best verkopende folk act op Bandcamp en trad het duo veel op, zowel in het binnen- als in het buitenland.
.
De cijfers zijn dan ook indrukwekkend. Het nummer Old Now is nu al 7 miljoen keer gestreamd, terwijl Rosemary & Garlic zich met 700.000 unieke luisteraars zich een van de meest populaire bands van Nederland mag noemen. De als maar groeiende internationale belangstelling leidde tot een platencontract met platenmaatschappij Nettwerk Music Group, die het album wereldwijd gaat uitbrengen. Rosemary & Garlic zal tijdens de optredens versterkt worden door Dionne Nijsten (cello) en Tim Vermulst (drums, Moog).Contact / social info:
rosemaryandgarlic.com
facebook.com/rosemaryandgarlic
twitter: @rosemarygarlic
rosemarygarlicband@gmail.com
management: +31 6 27 865 885 (Jasper van den Dobbelsteen)
.
Video: https://youtu.be/niNw5p-7mu4
.
.
Rosemary & Garlic op Eurosonic Noorderslag
Vrijdag 19 januari
Rockstone Session
ARTE tv Session
.
Zaterdag 20 januari
13:00 – 13:15 Friendly Fire Bar
Sint Jansstraat 7, Groningen
15:00 – 15:20 Coffee Company
Oude Ebbingestraat 39, Groningen
22:00 – 22:45 Noorderslag (Patio)
Trompsingel 27, Groningen


Fotografie:  Melissa Sharroo

Capribee is het bedrijf van Melissa Scharroo die ondanks haar jonge leeftijd al aardig wat mooie projecten op haar naam heeft staan. Ze timmert al zo’n 5 jaar aan de weg in de video en foto branche en focust zich op samenwerkingen met artiesten. In deze jaren heeft ze op vele gelegenheden gefilmd voor zowel gevestigde als beginnende artiesten. Natuurlijk kan het nooit genoeg zijn en is Melissa altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en toffe projecten, ook buiten de muziek scène.DOWNLOAD DE GRATIS RADIO501 APP! En Luister Mee!

  

.


KOM IN CONTACT MET DE DJ!

, ,