Home
  • Home
  • Albumrecensie: Bazart – Echo is het Album v/d Maand november

Albumrecensie: Bazart – Echo is het Album v/d Maand november

20 november 2016 Album v/d Maand Gewoon Jorik


Afgelopen zomer was daar ineens Bazart: donkere elektronische indie, met Vlaamse songteksten. Afgelopen festivalzomer bewees de band dat een album eigenlijk niet eens nodig is om door te breken. Maar dat er nu wel een debuutplaat is, is toch wel lekker. ‘Echo’ is het nieuwe Album v/d Maand in Gewoon Jorik!bazart-echo_klein_0

In België schreeuwt vrijwel iedereen de poëtische teksten van Bazart al mee. Als je de Lotto Arena (zeg maar de Heineken Music Hall van België) in één dag twee keer uitverkoopt ben je toch wel erg goed bezig.
Ook Nederland maakt kennis met Bazart. Single ‘Goud’ werd afgelopen zomer al opgepikt, en de band stond dit jaar op Pinkpop. Verder is er een tourtje bezig, langs een aantal grote Nederlandse podia.

Recensie

Een debuutalbum uitbrengen als het succes eigenlijk al binnen is, dat is eigenlijk een beetje omgekeerde volgorde. Maar dit schept aan de andere kant juist wel weer hoge verwachtingen.
Het album opent met titeltrack ‘Echo’. Mysterieuze synths in het intro, gevolgd door de bijzondere stem van zanger Mathieu Terryn. “Er schuilt een held heel diep in mij”. Wat Bazart precies bedoeld wordt met de teksten, blijft bij een groot deel van de lyrics toch een raadsel. Maar goed, ‘Echo’ is een mooie opbouw voor ‘Chaos’, track 2. De single die deze zomer al door Jorik tot Super Vet Gave Top Plaat gekroond werd. Track 3: ‘Tunnels’ was een megahit in België, ongeveer een jaar geleden. En wij snappen wel waarom.

maxresdefault

We maken een sprong naar track 5, getiteld ‘Nacht’. De huidige single, welke ook een Super Vet Gave Top Plaat werd, en nog altijd vaak wordt gedraaid op Radio 501. De opbouw van dit nummer is gewoon briljant. Weer die mysterieuze synths in het intro, bouwt samen met de vocalen langzaam op naar het refrein. Stukje drums erbij, en knallen.

“Oh, liever snel naar de hel dan traag naar de hemel. (…)Mijn trein op het foute perron. Breintrein zoekt nieuwe wagon.”

Monsterhit ‘Goud’ vinden we op track 6. Hoewel Bazart in Nederland nog lang niet zo groot is als in België, klinkt dit waarschijnlijk wel bekend. Het refrein “Oh, liever snel naar de hel dan traag naar de hemel” is eigenlijk gewoon een soort vrije vertaling van Live Fast, Die Young. En dan de breintrein: “Mijn trein op het foute perron. Breintrein zoekt nieuwe wagon.”, een zelf bedacht woord van Mathieu.
Track 8 heet ‘Open’, en is ook weer wat nieuws. En weer een track met hitpotentie.
Toch missen we twee nummers: waar zijn ‘Zienderogen’ en ‘Koortsdroom’?! Beide stonden wel op de EP, maar hebben de plaat kennelijk niet gehaald. Die eerste was in België al een bescheiden hitje, en beide tracks zijn daarnaast sowieso een van onze favorietjes. Toch zonde, als je het ons vraagt.

Conclusie

Half België weet al wie Bazart is, maar voor Nederland wordt het ook hoogtijd dat écht iedereen deze jongens leert kennen. Wij hebben al artiesten als Spinvis en Eefje de Visser, deze jongens passen prima in dat lijstje. Dit album bevat genoeg nieuwe tracks met hitpotentie, en belooft veel goeds voor de toekomst. Bazart is een blijvertje, waar we nog heel veel van gaan horen.

Tracklist

1) Echo
2) Chaos
3) Tunnels
4) Lux
5) Nacht
6) Goud
7) Kloon
8) Open
9) Voodoo
10) Zonder

Het complete album is hier te beluisteren:

Jorik zet het debuutalbum ‘Echo’ van Bazart deze week uitgebreid in de spotlight. De hele maand november hoor je elke show een track van het album. Check hier ook de bijbehorende podcast:


, , , ,